Què és el plasma?


El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang.

En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.

Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, entre les quals destaquen les següents:

  • Les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions.
  • Els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem.
  • L'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

Vols donar plasma?

La donació de plasma

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

La donació dura uns 45 minuts. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d'esperar sempre un mes per a la teva propera donació.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d'aquest grup.

Per a què es fa servir el plasma

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten plasma per als seus tractaments. Coneix aquí les seves històries.

N'hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus i la transfusió de plasma els ajuda a aturar les hemorràgies i recuperar el volum sanguini.

Altres només precisen alguna de les proteïnes que conté el plasma. En aquests casos, s'extreuen les proteïnes del plasma i s'elaboren medicaments, anomenats "hemoderivats", que només es poden obtenir de la sang d'altres persones.

Els hemofílics, per exemple, poden patir grans hemorràgies perquè els falta una proteïna que serveix per coagular la sang.