Cercador
Ets a: Portada > Informació sobre el grup sanguini 0- > Els grups sanguinis

Els grups sanguinis

Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes substàncies, els antígens, que determinen els grups sanguinis. Les dues classificacions de grups sanguinis més importants són el sistema ABO i el factor Rh.

Les persones del grup A tenen l’antigen A. Les persones del grup B, l’antigen B. Les persones del grup AB tenen tots dos antígens i les del grup 0 no en tenen cap. És la classificació ABO.

La classificació Rh distingeix les persones que tenen un altre antigen, el D. Es diu que una persona és Rh+ si té l’antigen D. Si no el té, és Rh-.

La classificació ABO i Rh defineix el grup sanguini i, per tant, si una persona podrà rebre sang d’un donant o d’un altre.

Els antígens estimulen la formació d’anticossos quan entren en contacte amb un organisme que no té aquest antigen. Així, si administrem sang d’un donant Rh- a un receptor Rh+, no passarà res, ja que la sang del donant no té l’antigen D. En canvi, si administrem sang Rh+ a un malalt Rh-, aquest darrer pot formar anticossos en contra de l’antigen D.

Els anticossos anti D es poden fixar a la superfície dels glòbuls vermells i destruir-los.

Aquests elements són els que determinen la compatibilitat entre un donant i un receptor, tal com mostra aquest quadre.Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat - @donarsang